Акціонерам

Новини

26.03.2024
Інформація про загальну кількість акцій та голосуючих акцій

14.02.2024
Про проведення річних загальних збрів акціонерів у 2024 році.

18.04.2023
Про виплату дивідендів за 2022 рік.

24.03.2023
Інформація про загальну кількість акцій та голосуючих акцій

Покупцям

04.04.2021
Актуальний прайс

22.01.2021
Актуальний прайс

05.10.2020
Актуальний прайс

05.10.2020
Актуальний прайс

Нагороди

Нагороди BAKKERY UKRAINE - 2023
Нагороди BAKKERY UKRAINE - 2023
12.11.2018  ЧИ МОЖНА ЇСТИ ХЛІБ КОЛИ СИДИШ НА ДІЄТІ? ЧИМ КОРИСНИЙ ХЛІБ?

В сучасному світі практично кожен із нас стежить за своїм раціоном харчування для того, щоб не тільки підтримувати гарну фізичну форму, а й бути здоровою людиною. Адже з їжі ми отримуємо всі необхідні макро- і мікроелементи, вітаміни, поживні речовини. Саме тому стало «модним» підраховувати калорійність свого добового раціону, дотримуватися тієї чи іншої дієти. І досить цікаво, що споживання, здавалося б, такого калорійного продукту, як хліб, не тільки не зашкодить у боротьбі із зайвою вагою, а й при адекватній кількості надасть необхідної енергії для нормального функціонування організму.

Боротьбу за стрункість ми завжди починаємо з найчастішої і найпоширенішої помилки – відмови від хліба. Звичайно, думаємо ми, адже там одні вуглеводи! І помиляємося... Жоден продукт не здатен замінити хліб! Вуглеводи бувають різні. Давайте розберемося з найпоширенішим звинуваченням, яке ми пред'являємо до хліба: високий вміст вуглеводів. Насправді їх, звичайно ж, чимало: в пшеничному хлібі – 50-56%, а в житньому – 46-47%. Але вуглеводи поділяються на прості (глюкоза, фруктоза, сахароза) і складні (крохмаль, глікоген, клітковина, пектини). Наприклад, вуглеводи, що містяться в цукерках, належать до простих: вони легко засвоюються і так само легко відкладаються у вигляді зайвої ваги. А ось «хлібні» вуглеводи – складні. Тому вони довше залишають відчуття ситості і забезпечують нас додатковою енергією. Вуглеводи – це важлива частина нашого раціону, без них неможлива нормальна робота організму і мозку, наших клітин і м’язів.

Між іншим, у хлібі є ще й білок! Звичайно, якщо дивитися на процентний вміст, то його всього 7-9%, але зате який він важливий! За законами правильного харчування, частка споживання рослинного білка в раціоні повинна бути не менше половини від загальної кількості. Тому думки деяких дієтологів зійшлися воєдино, що прибічники тільки білкових дієт вельми ризикують, налягаючи лише на м'ясо, – це по-перше. По-друге, хліб містить незамінні амінокислоти (метіонін і лізин). Ці амінокислоти не виробляються в організмі самостійно, але є необхідними для нормальної життєдіяльності, саме тому вони повинні надходити з їжею. Лізин бере участь у процесах кровотворення, а метіонін є речовиною, що перешкоджає ожирінню і накопиченню жиру в печінці! Ви, звичайно ж, можете пошукати інше джерело метіоніну, наприклад у яйцях і м'ясі, але ось тільки на сумарній калорійності така заміна позначиться не найкращим чином.

Третьою перевагою хліба є клітковина (харчові волокна)! Піклуючись про здоров'я кишечника, вона регулює його роботу, працює як губка, очищає його і природнім шляхом виводить все зайве із шлунково-кишкового тракту – слиз, токсичні сполуки тощо. Харчові волокна перешкоджають утворенню каменів і застою в жовчному міхурі. Ця корисна властивість досягається завдяки лігніну – особливому компоненту, який зв'язує і видаляє жовчні кислоти з організму.

Але і це ще не все!

Харчові волокна повинні бути в раціоні кожної людини: вони знижують вміст «поганого» холестерину, нормалізують рівень цукру в крові і запобігають розвитку онкологічних хвороб.  Правда, є важливе уточнення – містяться ці всі корисні компоненти здебільшого у житньо-пшеничних сортах хліба та у виробах із додаванням висівок або борошна грубого помелу. Ваш шлях до схуднення повинен супроводжуватися хлібом, який має позначку «з висівками». Його не тільки не можна виключати з раціону, а й необхідно споживати усвідомлено. Калорійність хліба з висівками на 10% нижча, ніж білого. Такий хліб багатий на антиоксиданти. Висівковий хліб містить до 70% вітамінів групи В, які беруть участь у регулюванні обмінних процесів, а також у нормальному функціонуванні нервової системи. Нарешті, висівки зберігають до 80% мінерального складу цільного зерна: магній, калій, натрій, фосфор, а також хром, селен і марганець.

Який же обрати хліб: білий або чорний?  житній або пшеничний? З одного боку, калорійність житнього хліба становить 227 ккал, тоді як пшеничного – 240 ккал. Саме через низьку калорійність дієтологи радять його частіше. Але виразкова хвороба або хронічний гастрит ставить «табу» на житньому хлібі, оскільки він може погіршити стан. У таких випадках краще віддати перевагу пшеничному хлібу – однак не свіжому, а через 1-2 дні після випікання. 150 г на добу не завдадуть великої шкоди фігурі, а ось здоров`я зберегти допоможуть!

І саме фахівці виробничо-вимірювальної лабораторії ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» приділяють велику увагу при розробленні та впровадженні у виробництво нових видів продукції, яка відповідає основним принципам здорового харчування ХХІ століття – якість, ефективність, безпека.

При цьому проводиться розрахунок харчової та енергетичної цінності, збалансованості вмісту жирів, білків і вуглеводів.

Споживайте смачні та корисні хлібобулочні вироби без шкоди для свого здоров'я та фігури!!! Ми стверджуємо, що від смачного до корисного – один крок!

 

Фахівець із стандартизації, сертифікації та якості Н.О. Горлата.

Під керівництвом начальника ВВЛ В.А. Корнійчук.

За участю

А.І. Українця професора, доктора технічних наук, ректора Національного університету харчових технологій 

та Г.О. Сімахіної, професора, доктора технічних наук, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки (2006), лауреата премії Кабінету Міністрів України за розробку та впровадження інноваційних технологій (2018 р.), завідувача кафедри технології оздоровчих продуктів Національного університету харчових технологій.
Назад
© 2012 ПАТ "Новоград-Волинський хлібозавод". Розроблено ТОВ "Емкон"